Augustinusdag

Gestart in 1986 door pater Tarsicius Jan van Bavel, osa als een ontmoetings-, bezinnings- en studiedag voor alle Nederlandstalige religieuzen die leven volgens de Regel van Augustinus, is deze Augustinusdag uitgegroeid tot een dag voor iedereen met een interesse voor Augustinus. De werkgroep bepaalt elk jaar een thema voor de dag. Vier sprekers belichten dit thema vanuit hun eigen vak- of interessegebied. Minstens één spreker is een echte Augustinus-kenner, maar het is zeker ook de bedoeling van de werkgroep om Augustinus met het heden te confronteren, om te exploreren hoe relevant Augustinus’ gedachtegoed vandaag is. De sprekers bereiden ook elk een tekst voor die we bundelen in een publicatie. De deelnemers aan de studiedag krijgen daar een exemplaar van mee naar huis, maar we laten er extra drukken en zo zijn er van verschillende jaren we nog exemplaren van de boekjes te koop in ons instituut.

Werkgroep : Bernard Bruning, osa – Anthony Dupont – Christine Everaere, osa – Anne Desmet – Anneke Goovaerts

Eerste online Augustinusdag 21 november 2020

Sculptuur Hand van God door Lorenzo Quinn

Op 21 november 2020 bieden we de 34e Augustinusdag Corona-proof, online aan. Het is een leerproces en we hebben geprobeerd een behapbare vorm te vinden, die zo toegankelijk mogelijk is. We verliezen het ontmoetingsaspect van de dag, maar gelukkig kunnen we u heel interessante, naar we hopen leerzame, inhoud bieden, en we kunnen u ook een mooi bezinningsluik geven.

Het thema hadden we vorig jaar verrassend goed uitgekozen:

Leiderschap in tijden van crisis. Hemel, wat een mogelijkheden?


Vier sprekers waren bereid om samen met ons dit digitale avontuur aan te gaan:

  • Prof. Mathijs Lamberigts zal spreken over de plaats en tijd waarin Augustinus leefde en de crises die plaatsvonden in het Romeinse Rijk;
  • Prof. Paul van Geest zal spreken over de manier waarop Augustinus zijn leiderschap toonde in deze tijd;
  • Dr. Kitty Bouwman – Vrouwelijk leiderschap in tijden van crisis;
  • Pastoor Gerben Zweers osa – Leiderschap in crisis – wat doe je als het allemaal anders gaat?

Op ons YouTube kanaal zult u de bijdragen van de vier sprekers kunnen bekijken, op zaterdag 21 november 2020 en daarna: we laten de filmpjes staan! We zullen op vrijdag 20 november op de pagina die u nu leest de links naar de voordrachten plaatsen bij de sprekers (hierboven) en we zullen proberen de filmpjes ook hier op de website te embedden. (Zo zou u de filmpjes hier ook kunnen bekijken). Zodra we de lengte kennen van de verschillende bijdragen, plaatsen we hier ook een dagplanning met tijdstippen, zodat u de filmpjes kunt bekijken in de volgorde die wij voorstellen met telkens een korte pauze, en zodat u aansluitend het avondgebed van de augustijnen in Heverlee kunt mee beleven, gevolgd door de eucharistieviering van 18 uur in hun parochie. Het gebed en de eucharistieviering zullen live gestreamd worden, ofwel op het YouTube kanaal van de parochie, ofwel op ons eigen YouTube kanaal.

Naar goede gewoonte zal er een publicatie beschikbaar zijn onder dezelfde titel waarin artikels verschijnen van de auteurs. Deze publicatie kost € 12,50 (inclusief verzending binnen België en naar Nederland) en u kunt deze bestellen middels een e-mail naar anneke.goovaerts@augustiniana.be